Events / Evenemang

Aktuellt inget på gång.

Tidigare evenemang

Föreläsningar om mina ultradistanslopp på cykel

På väg upp mot Timmelsjoch, ungefär halvvägs igenom Europa

26:e september, kl. 19:00 i Falerum Bygdegård

7:e oktober, kl. 19:00; Går’n i Horn / IOGT; Stångågatan 25, 59042 Horn

Att cykla kors och tvärs genom Europa

”Är du inte rädd?” är en fråga som jag får ganska ofta, huvudsakligen från andra kvinnor. Visst kan jag bli rädd, mest för att bli påkörd kanske, men inte för att resa själv som kvinna – vare sig i Sverige eller i andra länder. Det är en stor förmån att vå vara ute och möta så många trevliga människor ute i Europa, inte minst i länder som jag kanske inte hade besökt om jag inte hade deltagit i dessa cykellopp.

Jag heter Katja Kircher och är en 46årig på många sätt helt vanlig kvinna. Och det är just som helt vanlig människa som jag tyckte att det vore kul att testa hur långt ”cykelavstånd” egentligen är. Vardagscyklat har jag i hela mitt liv, men på sistone har jag fått upp ögonen för långdistans. Bland annat har jag deltagit i två ultradistans-lopp – NorthCape 4000 i 2018 och Transcontinental Race precis nu i somras. Båda är lopp av så-kallad ”unsupported” karaktär, vilket betyder att man inte får någon hjälp eller följebil längs med vägen. När starten har gått går klockan tills man är i mål, flera hundra mil bort – vilket betyder omkring två veckor för min del. Man fixar sin egen mat, bestämmer var, när och hur man sover, man får själv ta itu med tekniska problem, och man får stå ut med sig själv i allt tröttare tillstånd. För mig är det ett fascinerande sätt att möta en sida av mig själv som annars är lätt att gömma undan, men även ett tillfälle att se andra länder och hela bredden från härlig natur till vidriga toaletter, att äta så mycket jag orkar och ändå vara hungrig, och att bli så trött att jag somnar på en sekund.

Under föreläsningen berättar jag både om den yttre och den inre resan, om upplevelser och tankar, och naturligtvis kommer det att finnas tid för frågor och snack.